|
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 11:38 am Temat postu: |
|
|
Idąc tym tropem byłoby dobrze gdyby udało się wywalczyć w TV odrębny program dotyczący "ligi" gdzie byłyby skróty i komentarze. Natomiast "liga" jako dodatek do innego programu już tylko sama esencja zawodów -np w Kronice Sportowej w dawnej TVP3 Kraków wieczorem pokazywano skróty meczów 3 ligii piłkarskiej a czasem jeszcze niżej...
Przeraża mnie jeszcze to, że np w Dzienniku Polskim i innych tego formatu gazetach poświęca się czasem całe strony na ligi okręgowe, a nie ma kto napisać o Mistrzostwach Polski w zapasach (jak już coś jest to bardzo lakonicznie) czy choćby o większych sukcesach. Ja osobiście np w TV czy prasie nie przeczytałem o Mistrzostwie Europy Artura Michalkiewicza wywalczonym w 2006r w Moskwie -nie mówię, że nikt nie pisał ale że do mnie to nie dotarło tą drogą. _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bruno11
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 12:01 pm Temat postu: promocja |
|
|
aby zaczac promocje zapasów trzeba najpierw kogos który ma układy z tv
bo najpierw by puszczali polskie zapasy w telewizji to musi byc
ogladalnosc i zainteresowanie
bo zadna telewizja nie pusci nic w ciemno
wezmy takie skoki narciarskie
kilka lat temu skoki 0 popularnosci
ale pojawił sie małysz i co puszczaja tvp prawie wszystkie wazne zawody
wiec moim zdanie musza byc
wyniki.za zapasy powinni sie wziąc wtedy gdy walczyli wolny,zawadzi,wronski itd
bo teraz by osiagnac sukces trzeba liczyc na przychylnosc rzadu i zmienic przygotowania seniorów
kazdy sport ma reprezentacje kraju, ale równiez ligi zagraniczne np. bundesliga im wiecej nasi zawodnicy beda zdobywac doswiadczenia z czołowka swiata tym beda lepiej walczyc np.michalkiewicz gdy zdobył mistrza europy miał napiety grafik w budeslidze co i dało efekt .i trzeba inwestowac w młodych!!!!!!!!wiec walka walka i jeszcze raz walka  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Aż tak źle to nie jest, nie koniecznie trzeba mieć układy w TV. Mnie TVP3 Kraków obiecała, że gdybym organizował jakieś zawody w Krakowie to mogę liczyć na wzmiankę o tym na antenie. Myślę, że przynajmniej w ośrodkach regionalnych da radę tylko trzeba mieć co pokazać. Jeśli chodzi o komercyjne stacje, to tu już trzeba gwiazd by ich przyciągnąć a przede wszystkim już musiałoby być spore zainteresowanie publiczności. Tak przynajmniej mnie się wydaje. _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mjarocki
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 3:18 pm Temat postu: |
|
|
Komercyjnym stacjom trzeba zaplacic (bardzo czesto)!
Program dotyczacy ligi w zapasach ze skrotami z wszystkich meczow - marzenie, ale chyba niestety scietej glowy... Tym bardziej, ze wowczas to juz na pewno musialaby sie tym zajac jakas oglonopolska stacja, a nie stacje lokalne. Zejdzmy na ziemie - ja caly czas pisze o malych stacjach, co najwyzej regionalnych oddzialach TVP3 (ale to juz maksymalnie).
Uklady - jak najbardziej, zawsze sa bardzo pomocne!
A "gwiazdy" - nie ma co sie ludzic, te beda wolalby walczyc w Bundeslidze. W Polsce dlugo nikt nie bedzie w stanie zaproponowac takich kwot za walke jak tam. Ja bardziej sklaniam sie ku lidze dla zawodnikow, ktorym do Bundesligi raczej daleko (np. z racji wieku). Lige jako alternatywe niektorych zawodow (zastanawiam sie np. jaki jest sens rozgrywania w styczniu, lutym Pucharow Polski dla seniorow. Co najwyzej szkoleniowy, ale i to jest watpliwe. Moze ktos mnie wyprowadzi z bledu?). Przynajmniej na poczatek. Zaczynanie z wysokiego C jest bardzo ryzykowne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie o tym mówię -aby było coś takiego w komercyjnej stacji musielibyśmy mieć gwiazdy światowej klasy, a żeby mieć te gwiazdy to trzeba mieć dla nich pieniądze. Dlatego też cały czas mam na myśli regionalne oddziały TVP -zresztą u nas (u mnie) innej bardziej regionalnej TV nie ma (przynajmniej ja nie znam). W regionalnej jest to możliwe -wcale nie mówię, że takie łatwe ale przynajmniej możliwe.
Ps. Co do układów, to wiadomo że zawsze się przydadzą -no chyba, że ktoś właśnie sprawdza nasze powiązania i układy ;-P _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kolinacja
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 9:17 am Temat postu: |
|
|
| Panowie to co piszecie o telewizji to wszystko prawda ,ale my pierw zrobmy porzadek we wlasnym gniezdzie a dopiero pozniej szukajmy promocji na zewnatrz!!!!!!!! Nie oszukujmy sie z tym zarzadem nic znaczacego nie zdzialamy trzeba swierzej krwi.A propo pomyslu na lige to proponuje na poczatek polaczyc dwa style plus kobiety to z pewnoscia zwiekszy liczbe zainteresowanych klubow.Do tego mozna by bylo pomyslec o skladce dawanej na poczatku sezonu przez wszystkie kluby na premie dla zawodnikow np 5 tys zl od klubu. 10 klubow 50 tys w puli za 1 miejsce druzyna 25 tys za drugie 15 tys i trzecie 10 tys do podzialu nie za duzo ale zawsze cos !!!!!!!!Oczywiscie formy premi mozna ustalic nie za miejsce a za wygrane mecze.To jest kwestiua dyskusji.A zwiazek niech dolozy swoja cegielke w sprawach transportu zakwaterowania ,zeby kluby oprocz skaldki nie ponosily wiecej kosztow!! Mysle ze na poczatek nie jest to zly pomysl z biegiem czasu skaldke mozna powiekszyc z biegiem czasu powiekszy sie tez ilosc klubowi co wiaze sie z wieksza premie za mecze!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 9:59 am Temat postu: |
|
|
Z tego co się orientuję, to tylko parę klubów byłoby wstanie zapłacić taką "składkę". Oczywiście premia za miejsca czy zwycięstwa by się przydała, ale myślę że nie od klubów a od sponsorów, bo chyba innego wyjścia nie ma. Nawet gdyby rozpatrywać pod względem województw i OZZ mogłoby być ciężko ze składkami. Potrzeba profesjonalnego podejścia do fundraisingu i promocji a wówczas pieniądze mogłyby się znaleźć. _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kolinacja
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 7:47 am Temat postu: |
|
|
Witram!!!!!!!
Jezeli zwiazek pomoglby tak jak napisalem z wyjazdami i zakwaterowaniem to nie wierze ze kluby nie znalazly by 5 tys zl !!!!!!!!! na sezon to sa blache pieniadze!!!!!!!!!!!
A duzo zalezy od nas samych zeby wyjsc z czyms do ludzi to musimy pierw zainwestowac sami zeby przyciagnac sponsorow i tv!!!!!!!!!
Moze trzeba by bylo pomyslec troche o zmianie przepisow na sama lige zeby te walki byly bardziej czytelne!!!!!! nie wiem !!!!!!!!
Po to czlowiek stworzyl forum zeby DEBATOWAC I WYMIENIAC SWOJE POGLADY!!!!!!
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 11:48 am Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że są kluby które na to stać jednak są i takie dla których to zbyt wielki wydatek. Również chyba (zaznaczam "chyba") w przypadku paru OZZ-tów to też spora suma.
Popieram pewną zmianę przepisów by walki były bardziej czytelne i ludzie dotąd nie związani z zapasami, by też mogli rozumieć co się dzieje na macie. To jednak temat na odrębną dyskusję.
Oczywiście po to jest forum by w kulturalny sposób wymieniać poglądy, ale nie musimy od razu krzyczeć -nie jesteśmy na bazarze czy w sejmie ;-P Tym bardziej taka wymiana poglądów jest konstruktywna, że nie każdy ma pełen obraz sytuacji i nie każdy musi znać się na wszystkim. Forum stwarza możliwość poznania odmiennych a również wartościowych zdań innych.
Pozdrawiam. _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mwj
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 6:56 pm Temat postu: |
|
|
| Podpisuje sie pod tym, co napisal peredhel. Racja, racja i jeszcze raz racja. Od siebie dodam, ze jesli zapasy wypadna z programu Igrzysk Olimpijskich, bo przebakuje sie o tym juz nie od dzis, to z pewnoscia w naszym kraju nastapi ich kres. MKOl nie bedzie wiecznie trzymal zapasow w programie igrzysk tylko z uwagi na tradycje tej dyscypliny sportu. Kiedys przebierze sie miarka. Zreszta FILA chyba zdaje sobie z tego sprawe i czuje pismo nosem, bo bierze pod swoja kuratele coraz to nowe "odmiany" zapasow, jak zapasnictwo plazowe czy ostatnimi czasy submission wrestling. Jesli zapasy nie zmiania diametralnie przepisow to za kilkanascie lat w ogole nikt juz o nich nie bedzie pamietal. Usuniecie ich z programu olimpijskiego to gwozdz to trumny tej dyscypliny w wielu krajach na swiecie, w tym z cala pewnoscia w Polsce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 9:26 pm Temat postu: |
|
|
To przykre i niestety dość realne... Niechciałbym upadku klasyka, bo darzę go największą sympatią i sentymentem.
Wracając do tematu, macie panowie i panie jeszcze jakieś pomysły?
Ps. Moim zdaniem zapasy są widowiskowe -przynajmniej te w dobrym wykonaniu. Trykoty też mają swój klimat, a są to prawie takie same jakie noszą lekkoatleci czy ciężarowcy. Można by walczyć w samych spodenkach czy dodatkowo rashguardzie, ale to już nie to samo. Ja bym szukał ratunku w przepisach. _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kolinacja
|
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 10:54 am Temat postu: |
|
|
W zupelnosci popieram to co napisal Peredhel!!!!!!!!
Przyszedl mi do glowy jeden pomysl ktory w duzym stopniu powinien pomoc naszej dyscyplinie a mianowicie za cel nowy zarzad i prezes powinni sobie postawic wprowadzenie na lekcje wychowania fizycznego obiowazkowego treningu zapasniczego tak jak jest w USA.
Pewnie jest to bardzo skaplikowany proces ale napewno do osiagniecia!!!!!!!!!
POZDRAWIAM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mwj
|
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Ale to prosta droga do tego, zeby zapasy staly sie drugim sumo. Recze, ze w seniorach lopatek byloby bardzo malo (moze 1-3% walk). Walki ograniczylyby sie do wypychania. Wypychasz - prowadzisz 1:0 i przez reszte czasu stoisz na bloku i dowozisz wynik do konca (przeciez wlasnie tak wyglada teraz pierwsza minuta walki w klasyku). To z pewnoscia nie doprowadzi do tego, ze zapasy stana sie widowiskowe. Moze to kontrowersyjne co teraz napisze, ale mysle, ze szansa dla zapasow sensu largo jest... likwidacja stylu klasycznego!!!
Jesli juz zostalby nam tylko styl wolny, to wowczas mozna by, czy wrecz nalezalo by, sie pokusic o pewne uproszczenie zasad. Np. - po co komu wozek za 2 i 1 pkt.? Zrobic za jeden i po problemie. A takich kruczkow/niuansow mamy obecnie niestety zbyt wiele! Odmienny poglad na niektore sytuacje maja sedziowie, a jak w tym wszystkim maja znalezc sie kibice? Niektorzy musza wreszcie zrozumiec, ze bez kibicow dyscyplina nie ma w zasadzie racji bytu. Takie czasy! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mwj
|
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 9:56 pm Temat postu: |
|
|
| A moze faktycznie zlikwidowac punkty i wprowadzic "lopatki"? Dwie rundy po 5 minut i jak nie bedzie rozstrzygniecia, to sedziowie decyduja o zwyciestwie jednego z zawodnikow poprzez podniesienie odpowiedniej reki (tzw. system choragiewkowy sedziowania, z tego co sie orientuje)? Duzo wowczas bedzie zalezalo od "sprawiedliwych", ale czy obecnie jest inaczej? Mialo sie to zmienic, ale tak naprawde sedziowie zamiast stac tylko i wylacznie na strazy przepisow, nadal maja duzy wplyw na przebieg walki, ostateczny werdykt. Moze zamiast przymykac na to oko i udawac, ze tak nie jest, lepiej wprost o tym postanowic i jakos to usankcjonowac? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gladiator_Kraków
|
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Tylko "tusz": pomysł ciekawy i z całą pewnością każdy z kibiców by to rozumiał, ale z drugiej strony pozbawilibyśmy się tej części widowiskowości jaką są rzuty -przynajmniej moim zdaniem.
2x 5min do łopatek to cała wieczność dla walczących, można by walkę 5-6 min bez podziału na rundy.
Co do klasyka, to w moim subiektywnym odczuciu jest on właśnie bardziej widowiskowy niż styl wolny dzięki właśnie przewadze wysokich rzutów. W wolniaku rzadziej zdarzają się rzuty a jak już są to o mniejszej amplitudzie lotu -od razu przyznaję, że walk w stylu wolnym widziałem stosunkowo mało.
Wolny natomiast ma bliżej do judo (chyba też przeżywające kryzys obecnie) czy do bjj, które systematycznie zyskuje na popularności co w pewnym sensie może się przedkładać w przyszłości na wzrost popularności -sami "bjjowcy" przyznają, że wejść w nogi uczą się od zapaśników, gdyż Ci mają je znacznie lepiej dopracowane.
Ps. Obecny wózek za 2 lub 1, a w specyficznych przypadkach nawet 3(!) punkty to bezsens.
Ps2. Aby "zaktywizować" zawodników, można by ponownie wprowadzić instytucję pasywności.
I jeszcze jedno, choć trochę offtopic. Szansą dla polskich zapasów (znana już teza), są ośrodki szkolenia w małych miejscowościach gdzie nie ma takiej konkurencji między różnymi dyscyplinami jaka ma miejsce w dużych miastach. W miejscowościach o odpowiednim potencjale ilości dzieci, gdzie młody człowiek ma wybór iść na trening lub włóczyć się bez większego sensu wielu wybierze trening. To obecnie się sprawdza, tym bardziej że kluby zapaśnicze mają wówczas zazwyczaj przychylność ze strony samorządu i często pomoc, choćby w postaci promocji działalności tychże klubów. Powinniśmy postawić na szkolenie odpowiedniej kadry trenerskiej oraz pomoc w zakładaniu nowych klubów czy chociażby klas sportowych które stosunkowo łatwo otworzyć a mają one swoje niezaprzeczalne walory nie tylko dla zapasów -jeśli dobrze pamiętam, to wymaganym minimum do utworzenia takiej klasy to 15 uczniów. _________________ Życie jest proste: -jedz, śpij i trenuj zapasy!
www.zapasy.krakow.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|